Könyvajánló. Légzésssel változtatni az életen.


Komin Vlagyimir: Transzperszonális ​pszichológia és energialégzés.
Budapest, Transzperszonális Pszichológia és Légzés Intézet, 2005. 229 p.

Energialégzés

A Komin Vladimir 1985 óta foglalkozik különféle légzéstechnikákkal. Első személyes tapasztalata az energialégzés módszerekkel saját betegségén keresztül történt. Amikor már az ismert orvosi lehetőségek nem segítettek,- már gyógyszer nem volt, ami szóba jöhetett volna,- és már azt gondolta soha nem lesz egész az élete… akkor egy orvos kollégám megtanított neki egy légzéstechnikát.

Másfél hónap elteltével meggyógyította magát a súlyos betegségből. Ez a légzéstechnika a Pranayama féle légzésekre hasonlított, – melyről részletesebben olvashatunk a Légzéskontroll című könyvében.

Ezután elkezdte tanítani ezt a módszert, és sokan megszabadultak fizikai betegségüktől. Három év elteltével az eredményeket megvizsgálta 2000 betegen, és kiderült, hogy az alkalmazott légzéstechnika után az első év végére 90%-a az embereknek meggyógyult vagy jelentősen jobban érezte magát.

Ám a második és harmadik évben 60%-nál visszaesés volt tapasztalható. Energiaszintjük csökkent, és tüneteik ismét megjelentek. Beszélgetni kezdett ezekkel a betegekkel, és kiderült, hogy amikor egészségesek lettek nem érezték jól magukat lelki szinten, nem tudták élvezni az életüket. Úgy érezték, mintha valamilyen megmagyarázhatatlan vákuumba kerültek volna.

Miután újra megjelent náluk a betegség szenvedéseiken és fájdalmaikon keresztül, ismét valamilyen kapcsolatot éreztek környezetükkel. Visszataláltak a mindennapi szokásaikhoz, és ismét volt értelme az életüknek.  Megdöbbentő volt látni ezt a tapasztalatot! Valamiért azt gondoljuk, hogy mindenki egészséges akar lenni az életben, és hogy egészséges állapotban az ember jobban érzi magát, mint betegként.

Kiderült, hogy az ember kapcsolatát a világgal olyan érzéseken, és gondolatokon keresztül tudja fenntartani, amelyek önmagában vannak.  Ezen érzelmi reakciók és mentális modellek befolyásolják, hogy az egyén milyen energiaszinten éli az életét, illetve milyen betegségekre hajlamos.

Nem elég csak az energiaszintet emelni a beteg embereknél, hanem szükség van rendbe hozni az említett érzelmi reakciókat és mentális modelleket is.

A szerző keresni azokat a módszereket, amelyek segíteni tudnak az embereknek megváltoztatni a helytelen beidegződéseket, illetve segítenek élvezni az életet.

A gyógyító légzés

energialégzésKiderült, hogy létezik olyan légzéstechnika, ami megoldást jelent. 1988-ban amerikai minta szerint megismerkedett a rebirthing, vivation és holotrop légzésformákkal. Manapság összegezve ezen légzéstechnikákat “Energy breathing” (energia légzés) módszernek nevezzük.

Az energia légzés hozzásegíti az embert a változó tudatállapot eléréséhez. Ebben az állapotban az ember képes megtapasztalni, és dolgozni olyan információkkal, melyek az elme nem tudatos részében találhatók.

Az információkat van lehetőség az energia légzéssel integrálni és feldolgozni. Például normál tudatos állapotban az ember nem képes visszaemlékezni fogantatásának körülményeire – vagy akár, hogy mi történt vele az anyaméhben a terhesség hónapjai alatt. A megváltozott tudatállapotban minderre viszont van lehetőség. Újra lehet tapasztalni minden részletet megszületésünkkel kapcsolatban.

Amikor elkezdte használni az új légzéstechnikákat páciensekkel, hamarosan észrevette a pozitív változásokat. A folyamatok alatt az emberekben kialakultak új életmodellek, és egyre jobban kezdték érezni magukat párkapcsolataikban, javult helyzetük családjukban, munkahelyükön. Jó érzés volt látni a boldog arcokat!

A tartalomból

 1. Élvezd az életet!
 2. A légzés transzperszonális megközelítése
 3. Az integratív mechanizmus
 4. A “Rebirthing” (Újjászületés) Öt Eleme
 5. Kvantum fizikai összefüggések a légzéssel
 6. A polarizáció elve és a négy energia
 7. Születés jelentõsége a mindennapi élethelyzetekre
 8. A családi modellek. A háromdimenziós családi energia struktúra
 9. Változó tudatállapotok és a légzés
 10. A halál létrejöttének spirituális megközelítése
 11. Létforma halál és újjászületés között
 12. A ragaszkodás és megvilágosodás állapotai
 13. Holotrop légzés és testen kívüli tapasztalatok
 14. Reinkarnáció és párhuzamos dimenziók
 15. Légzés és spirituális fejlődés
 16. Probléma topográfia az emberi testen – Szellemi csatorna felépítése
 17. Feldolgozások és megerősítések
 18. Szexszomatika, szexuális mátrixok
 19. Siker, pénz, csillogás
 20. Önismeret a valóság oldaláról
 21. Az idõ, mint energia – ok és okozat kapcsolata a jövőre
 22. A légzésmunka használata a mindennapi életben
 23. A légzésmunka helye más problémamegoldó módszerek között
 24. Ősi légzéstechnika – Az okos ima
 25. Akut lelki-spirituális válság: az átalakulási folyamat
 26. kríziseinek magyarázata és orvoslása
 27. Az energia légzés a mindennapi jelenségek megértésében

Összeállította: Boros Ildikó